keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Toukokuu ja vauhti päällä

Paderbornissa sekä muualla Euroopassa toukokuu on sujunut niin vauhdikkaasti, joten tekstiäkin kertyi niin mallikkaasti, että varatkaa aikaa, jos loppuu meinasitte lukea. Kokosin lukukokemusta helpottamaan tällaisen sisällysluettelon.
 
                   1. Toukokuun yleiskatsaus

                   2. SMD Freizeit

                   3. Sola-viikonloppu

                   4. Bundesliga

                   5. Sormi

                   6. Eurooppa routetrip




1. Toukokuun yleiskatsaus


Alkukuusta ehdittiin jo innostua valtavan lämpimistä keleistä, mutta viime viikoilla on tullut vähän takapakkia ja jo kuumeisesti odotellaan seuraavaa lämpöaaltoa ja toivotaan sen pysyvän! Saksalaiset osaavat todella ottaa ilon irti lämpimistä keleistä ja varsinki grillaamalla. Sitä joskus luuli, että Suomessa jotain ymmärretään grillaamisesta, mutta kun on ensimmäisen kerran haukannut bratwurstia, paluu suomalauseen jauhomakkaraa tuntuu epärealistisen vastenmieliseltä. Lisäksi saksalaisilla on jokin sellainen ihailtava kyky nauttia elämästä, joka heijastuu mm. siitä, että ruoan jälkeen saatetaan hyvinkin jäädä juttelemaan viel muutamaksi tunniksi ilman huolta huomisesta. Toisaalta saksalaisten kanssa jää myös pahasti suustansa kiinni, jos oikeasti pitäisi jo mennä jonnekkin, mutta silti jotain kadehdittavaa tuossa elämäntyylissä on.


2. SMD Freizeit


Tuo oli se rauhallisempi osa toukokuun arjesta ja vauhdikkaampi osa piti sisällään reissuamista erilaisilla leireillä. Toissa viikonloppuna oli yliopiston kristillisen ryhmittymän viikonloppureissu keskellä saksalaista maaseutua yhdessä majatalossa. Aivan valtavan hieno viikonloppu kaikin puolin, tutustu porukkaan taas paremmin, saatiin viettää ihan valtavan hauskaa aikaa ja nauttia kristittyjen yhteydestä. Luontokin tarjosi parastaan, sillä viereiseltä kukkulalta oli täydellinen näkymä pitkälle yli peltoaukioiden ja pikkukylien. Enää ei oo edes pakottavaa tarvetta poistua välillä Paderbornista, kun itse tästä kaupungistakin löytyy huikeaa porukkaa!


3. Sola-viikonloppu


Viime viikonloppu puolestaan meni sekin eräässä pikkukylässä luonnon ympärillä, kun osallistuin syyskussa järjestettävän lastenleirin (Sola) valmisteluviikonloppuun. Sekin kristillisen statuksen alla, ja olipa taas mielettömän hieno! Vähän meinas väsymys painaa, ku edellinen viikonloppukin oli menossa, mutta kyllä oli hienoa nähdä, kun ihmiset lattavat kaiken itsestään likoon lasten hyväksi. Monella leirillä on partiolaisena Suomessakin ollut, mutta täällä kaikki valmistelu oli hoidettu viimeisen päälle ja meille oli järjestetty koulutuksia yms. Kaiken kruunasi viel yhden yön vaellus, jossa pääsi paremmin vielä tutuiks oman työryhmänsä kanssa. Ja tottakai nuotion loimua täydessä pimeydessä ei vaa voita mikään.


4. Bundesliga


Maininnan ansaitsee vielä reissu Leverkusenin Bundesliiga-peliin. Meillä kävi todella onni, että liput saimme, sillä kyseessä oli kauden viimeinen peli. Sitä vaan ei aikaisemmin älynnyt, että saksalaiseen jalkapallo-otteluun ei välttämättä saa lippuja spontaanisti tiskiltä tai edes muutamaa päivää ennen, vaan ajoissa pitää olla. Dortmundin peli olisi tietysti ollut ensimmäinen vaihtoehto, mutta niihin peleihin liput pitäisi varata heti lipunmyynnin auettua, päivän/parin jälkeen on enää turha kuvitella saavansa kohtuuhintaisia lippuja, vaan sitten saa olla valmis pulittamaan jopa kolmonumeroisia summia. Leverkusen on kuitenkin hiukan pienempi paikka (vaikkakin menestyksekäs) ja pelissä ei ollut enää panosta, niin liput satii edullisesti (20e).

5. Jääkiekon MM


Eikä Saksassa unohdettu jääkiekon MM-kisoja, vaan tiukasti seurattiin mukana! Finaaliin saatiin koottua hienosti melkein kaikki PBn suomalaiset kasaan yhden ruudun ääreen, vaikka itse peli ei hirveämmin mieltä lämmittänyt. Samalla taas maailma osoitti pienuutensa, kun parilla sosionomiopiskelijalla paljastui vahvat siteet kotikaupunkini Kouvolan suuntaan. Mies voi lähteä Kouvolasta, mutta Kouvola seuraa perässä.

6. Sormi


Sport ist Mord, suomeksi urheilu on vaarallista. Vähän kun alkoi Beachvolley olemaan liian kivaa, niin menin murtamaan pikkurillini hyppäämällä pallon perässä tolppaa päin. Siitä seurasi kolmen viikon pakkoloma urheilusta, mutta onneksi vihdoin alkaa päästä taas takaisin ruotuun. Samalla tuli taas koettua saksalainen terveydenhuoltojärjestelmä ja sen byrokraattisuus. Sairaaloita ei saisi käyttää kuin hätätapauksissa, joten kaikki velvoitetaan käyttämään lääkäreiden yksityisvastaanottoja. Ensimmäisellä kerralla menin vielä vanhasta Suomen tottumuksesta sairaalaan, mutta sain sieltä kuitenkin palvelua ja lasta oli sormessa jo muutaman tunnin kuluttua. Toistamiseen pitikin mennä yksityisvastaanotolle kontrollikäynnille uutta röntgeniä varten. Kuitenkin ensimmäisellä kerralla lääkäri vain ohjasi seuraavaksi päiväksi ulkopuoliselle röntgenkuvauksia suorittavaan firmaan ja kahden päivän kävelin sitten uudestaan vain kuulemaan lääkäriltä, että sormi on hyvin paranemassa, minkä toki kuulin jo aikaisemmin röntgenlääkäriltä kuvauksen jälkeen. Joku sanoin joskus, että byrokratia on täällä ihan sen takia, että saadaan kaikille töitä. Voi hyvinkin pitää paikkansa.

7. Routetrip Europe


Sokerina pohjalla vielä Eurooppa-routetrip! Kahdella kaverilla Suomesta poltti muutama kuukausi sitten matkakuume, joka eskaloitui lopulta juuri päättyneeksi automaratoniksi. Viidessä päivässä 8 maata ja lähes 2000 km. Lähtö Budapestista, siitä Kroatian Zagrebiin, josta Slovenian Ljubljanaan koukkauksella Italien Tiesten kautta jatkuen Itävaltaan ja Alpeille nopealla pyörähdyksella Saksan kautta päätyen Wieniin ja Tsekkien ja Bratislavan kautta takaisin Budapestiin. Reissu eteni ympäripyöreästi siten, että aamupäivä pyörittii paikallisessa ympäristössä, päivä kului autoillessa eri välietappien kautta siten, että illaksi kerettiin määränpäähän ruokailemaan. Etukäteen varmaa oli vain yöpymispaikat, joten päivän ohjelma muodostui hyvin spontaanisti päivän fiiliksen mukaan, mikä oli toisaalta todella hyvä, sillä näin vältyttiin ylimääräisiltä stressaamisilta ja eksyttiin välillä todella mielenkiintoisiin paikkoihin. Reitillä tuli mm.vierailtua syvällä tippukiviluolissa, todella ylhäällä Alpeilla, Välimeren rannalla, Budapestin kylpylöissä, monessa tunnelmallisessa kylässä sekä suurkaupunkien vilskeessä ja tutustuttua 8 eri kultturiin, vaikkakin nopeasti. Seuraavaksi muutama kuva, jotka paremmin ehkä selittävät reissumme kulkua:) Pahoittelut kuvien laadusta, suurin osa täysin muokkailemattomia.

Ensimmäinen päivä ja Budapest


Toinen päivä ja Zagreb/Kroatia, lintuperspektiiviä kaupungin ylle.

Hyvin pikainen illallisvisiitti Triestessä, Italiassa. Ei sattunut matkan varrelle, mutta kannatti käydä!
Ljubljana/Slovenia. Nyt mennään jo kolmatta matkapäivää ja kuva kaupungin linnasta.

Slovenia oli muutenkin hieno paikka, tässä tippukiviluola, ja me pääsimme näkemään jopa 5 km siitä!!

Sitten neljäs päivä ja päässään itse asiaan. Edessä siintävät alpit! Paikkana Itävalta.


Korkeutta on jo lähes 2000m ja maisemat sen mukaiset. Tässä vaiheessa oli jo suu auki, mutta vieläkin hienompaa oli luvassa.



Lunta!! Varmaan kaksimetriä lumiseiniä molemmin puolin tietä, olo oli kuin jossain sadussa.
Serpentiiniä.


Urhea Toyotamme kesti huipulle asti, vaikka moottori meinasi jo alkaa piiputtamaan ja jarrut olivat kovilla alaspäin tultaessa.


Alpeista selvitty ja päivä 5. Paikka on Wien ja kyseessä aamupala. Kaikilla mausteilla.
Tsekki oli myös täysin poissa reitiltä, mutta käytiin sielläkin huikeassa pikkukylässä rajan vieressä.

Matka saatiin lopulta Budapestissä päätökseen ja se huipentui vielä Budapestin maailmankuuluun kylpylään. Vesi tulee tuolla kuumista lähteistä ja sillä on kuulemma parantavia terveysvaikutuksia.

Huikea suoritus teiltä, jotka loppuun asti jaksoitte lukea. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin ja seuraavaa päivitystä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti